45-letnia historia browaru w Leżajsku dobiegła końca. Ale po fabrycznych halach nie będzie hulał wiatr. Jest nowy właściciel. Co będzie produkował?
Najważniejsze, że zakład nie będzie świecił pustkami, nowy właściciel już szuka pracowników – powiedział w rozmowie z PAP
PRZECZYTAJ TAKŻE:
Krzysztof Sobejko, wójt gminy Leżajsk mocno włączył się w ratowanie zakładu. Apelował do Grupy Żywiec, aby nie rezygnowała z lokalnego browaru, ale firma nie chciał o tym słyszeć. Teraz wójt powiedział PAP, że zakład został przejęty przez brytyjską firmę Mycofeast. Zajmuje się ona produkcji m. in. protein i lipidów. To substancje wykorzystywane w produkcji żywności, a także pasz dla zwierząt.
Teraz tylko trzeba czekać na uruchomienie produkcji w Leżajsku. Wójt poinformował, że w sierpniu Urząd Ochrony Konsumentów i Konkurencji wydał pozytywną opinię na temat transakcji.
Samorząd się cieszy, bo to oznacza, że w browarze będzie mogło znaleźć pracę około stu osób. To duże znaczenie dla lokalnego rynku pracy. Bezrobocie w Leżajsku jest bardzo wysokie w porównaniu z krajową średnią. Wynosi 13,8 proc.
💡 Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł! Podziel się swoją reakcją: