Powrót tradycji i rekord pobity. W Rzeszowie z okazji urodzin św. Jana Pawła II cukiernicy zrobili największą w Polsce kremówkę. Ulubione ciastko naszego papieża Polaka liczyło dokładnie tyle metrów, ile mija lat od jego urodzin – czyli 103!
Wielkie świętowanie urodzin papieża wróciło po pandemicznej przerwie. Znów zaskoczyli wszystkich rzemieślnicy. Całą akcją kierował niezawodny Kazimierz Rak z Cukierni Julian Orłowski & Kazimierz Rak.
Przygotowania do stworzenia papieskiej kremówki trwały kilka dni. Były potrzebne ogromne ilości składników – aż 2 tony!
Potem – w ostatnią niedzielę maja (28/05) – nastąpiła wielka degustacja na 3 Maja w Rzeszowie. Rozdano aż 14 tysięcy ciastek! Na koniec zostały tylko okruszki.
Za rok kremówka będzie dłuższa o 1 metr.
Jan Paweł II był znany ze swojej miłości do kremówek, szczególnie tych pochodzących Wadowic. Podczas pielgrzymki do Ojczyzny w 1999 r. i odwiedzin rodzinnego miasta papież wspominał czasy młodości:
„A tam była cukiernia. Po maturze chodziliśmy na kremówki. Żeśmy to wszystko wytrzymali, te kremówki po maturze”.
To jedno zdanie Ojca Świętego zapadło w pamięć, a nie przypuszczał, że wylansował ciastko, które zaczęto nazywać “papieską kremówką”. Dziś to jeden z najsłynniejszych wypieków, bardzo popularny niemal w każdej cukierni. Nie dość, że budyniowy przysmak jest doskonały w smaku, to jeszcze kojarzy się ze św. Janem Pawłem II.