4.3 C
Rzeszów
środa, 21 lutego, 2024

Takiego kryzysu nie było od pół wieku. To dlatego czekolada będzie drożała

REKLAMA

Czekolada stanie się jeszcze większym rarytasem. Nie zdziw się, jeśli zauważysz, że twoja ulubiona słodkość, jest na sklepowej półce jeszcze droższa. A wszystko to za sprawą niespotykanego wzrostu cen głównego surowca – kakao, o które biją się kupcy na światowych giełdach!

Globalne niedobory i rosnący popyt na czekoladę spowodowały gwałtowny wzrost cen kakao, osiągając poziomy blisko najwyższych od 50 lat. Według danych handlowych, ceny wzrosły do ponad 4200 dolarów za tonę metryczną, najwyższą od września 1977 roku.

Eksperci przypisują to słabym zbiorom na Wybrzeżu Kości Słoniowej i Ghanie, skąd pochodzi 2/3 dostaw ziaren kakaowych, oraz ekstremalnym warunkom atmosferycznym i chorobom w uprawach. Opóźnienie żniw w tych regionach powoduje obawy przed zacieśnieniem rynku.

Perspektywa zagrożenia globalnej podaży i rosnący popyt w Europie podtrzymują obawy przed dalszym wzrostem cen. Międzynarodowa Organizacja Kakao prognozuje deficyt na światowym rynku w trwającym sezonie wegetacyjnym.

Obecnie markowa czekolada 70% kosztuje prawie 10 zł za 100 gram. Jeszcze trzy lata temu cena takiej tabliczki była o połowę niższa.

Najnowsze

Najnowsze

REKLAMA
Start
Nowe
7dni
Szukaj